Very long, slow pressing (8 hours; light maceration under the press). Small amount of SO2 added at pressing (i.e. 2 g/hl). Settling of the juice for 24 hours. Transferred into 5 to 7 year old 225L barrels (from Sylvain Langoureau in St Aubin). The juice is poor in azote and the temperature of the cellar is naturally very low so the fermentation is very long (1 to 2 years). Only natural yeasts are used. Malolactics partially completed. 2 to 4 years élevage on fine lees in 5 to 7 year old 225L barrels (33 months in total for the 2011). SO2 at bottling only if necessary (very small amount anyway as the wine is stable after such a long élevage).
EricC a écrit :Chais du Vieux Bourg - QV d'étoiles - 2011
85% chardonnay, 15% savagnin
Réduction un peu marquée à l'ouverture, mais en-dehors de ça un très joli vin, d'une grande élegance. Nez très finement boisé, floral, d'une grande pureté. Grande finesse en bouche, avec de la sapidité, équilibre remarquable.
C'est franchement très bon, encore jeune, à boire maintenant ou à garder ...
17/20, voire davantage.
Rapport q/p exceptionnel (acheté 14€ au domaine l'été dernier)
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